Gå til Rogalandteater.no

04:48 Psykose

Category:

Oversatt av: Jon Fosse Regissør: Eline Arbo Scenograf og kostymedesigner: Katja Ebbel Fredriksen Musikalsk ansvarlig: Thijs van Vuure Lysdesigner: Karl Oskar Sørdal Dramaturg: Michael Evans Maskør: Jill Tonje Holter Medvirkende: Ragnhild Tysse, Ingrid Unnur Giæver, Svein Solenes Forestillingsfoto og visuelt plakatuttrykk: Stig Håvard Dirdal Forlag: Nordiska Aps

LES MER

About

Ønsket om å bli elsket

04:48 – det er ulvetimen hvor depressive mennesker er mest sårbare, men også mest årvåkne. Iallefall i følge den den britiske dramatikeren Sarah Kane. Og hun visste hva hun snakket om. Hun skrev nemlig stykke 04:48 Psykose kort tid før hun tok selvmord kun 28 år gammel.

Tross det tragiske emnet er 04:48 Psykose preget av en skremmende poetisk klarhet og gir et nyansert bilde av et menneskelig sammenbrudd. Det er teater som dirrer av personlig erfaring.

«Det er meg selv jeg aldri har møtt, hvis ansikt er klistret fast på undersiden av mitt sinn» skriver Sarah Kane. I stykket pendler kvinnen vi møter mellom sine ulike identiteter – en fiktiv fortid som ung jente, en faktisk nåtid som en 28 årig kvinne og en fiktiv fremtid som en 40 år gammel mann. Vi tar del i hennes indre konflikter og opplever både kaotisk fortvilelse og kynisk skarphet.

04:48 Psykose handler om å være menneske i vår moderne verden: Vårt ønske og håp om å elske og bli elsket og de destruktive mekanismene vi fanges i. Og hun er hard ved seg selv denne kvinnen, som er trøtt av å håpe, men som likevel er fanget i sitt eget spinn – av nettopp – håp. Forestillingen handler på den måten både om selvmord og om kjærligheten til livet, og især om den evige menneskelige lengselen etter å etterlate seg et spor.

Psykose 04:48 er rå sjokk-poesi og en fortelling om sinnets skrøpelighet, smertens tilstand og et moralsk oppgjør med en verden hvor det kan være vanskelig å finne fotfeste og leve opp til kravene. Den er like enkel som den er komplisert og er et vakkert testamente fra en desperat og poetisk kunstner.